Kürtaj yaptıracak kişilerin merak ettiği soruların başında “Vakumlu kürtaj nasıl olur?” sorusu geliyor. Vakumlu kürtaj işleminde risk oldukça azdır. Bu işlem uygulanırken rahmin iç tarafında kazınma yapılmaz. Vakumlu kürtaj işlemlerinde kişiye özel aletler kullanılır. Kullanılan bu aletler bir defa kullanıldıktan sonra çöpe atılır. Bu sebepten ötürü kişinin kürtajdan sonra enfeksiyon kapa ihtimali bulunmaz.
Vakumlu kürtaj operasyonu lokal veya genel anestezi şeklinde yapılır. Genel anestezi ile bu işlemin yapılması, kürtaj olacak kadın için çok daha faydalı olacaktır. Çünkü kadın psikolojisi açıdan genel anestezi yöntemi seçilmesi, yaşananları hatırlamaması için daha uygundur. Genel anestezi ile vakumlu kürtaj operasyonu fiyat olarak biraz daha pahalıdır. Kişi, kürtaj olduktan sonra 4-5 gün boyunca kanama yaşayabilir bu gayet normaldir.
Vakumlu kürtajda kişiye anestezi verilir ve pozisyon aldırılır. Daha sonra rahmin iç bölümü incelenir ve muayene edilir. Gerekli inceleme bittikten sonra vajinal spekulum aleti rahmin içerisine koyulur. Tüm işlemler boyunca rahmin iç bölümü ve ağız kısmı belirli periyotlarda solüsyonlarla temizlenir. Bu sayede enfeksiyon ihtimali de ortadan kalkar.
Lokal anestezi eşliğinde vakumlu kürtaj olanlarda ise rahim ağzının iki tarafına da ilaç enjekte edilerek uyuşturulur. Bu sayede kişinin hissedeceği acı da azalacaktır. Çok şiddetli olmasa da lokal anestezi altında yapılan işlemde kadın, biraz acı çekebilir. Vakumlu kürtaj nasıl olur sorusunun cevabı bu şekildedir.
Bir önceki yazımız olan Kürtaj nasıl yapılır, Kürtaj Hakkında Merak Edilenler başlıklı makalemizde hangi hastanede kürtaj olunmalı ve kürtaj olmanın şartları hakkında bilgiler verilmektedir.